Via onze ‘Jouw Zegepraal!’ module vereeuwigen wij dagelijks unieke, sportieve prestaties. Achter iedere poster schuilt een mooi verhaal. Graag delen wij de mooiste verhalen met jullie! Dit keer het verhaal van Jelle.
Naam: Jelle Guldenaar (Strava profiel)
Prestatie: 100 Cols Tocht
.
Algemeen:
De 100 Cols Tocht is een individueel te rijden tocht over alle grote gebergten van Frankrijk. Ruim 4.000 kilometer, 70.000 hoogtemeter, 113 cols en 118 côtes! Behalve één van, zo niet dé zwaarste tocht ter wereld, wordt de 100 Cols Tocht door de deelnemers als mooiste tocht gewaardeerd. De route brengt je langs prachtige, afwisselende landschappen, schitterende vergezichten en idyllische (berg-)dorpjes. Er is grote zorg besteed aan de schoonheid van de route!
Vanuit de Vogezen brengt de route je naar het Centraal Massief. Vervolgens wordt richting gezet naar de Bourgogne, Pyreneeën, Cevennen, Provence, Alpen en de Jura om vervolgens weer in de Vogezen te eindigen. Althans, als men de geadviseerde route/rijrichting volgt. Onderweg beklim je o.a. kleppers als de Donon, Puy Mary, Tourmalet, Mont Aigoual, Mont Ventoux, Galibier, Grand Colombier en de Ballon d’Alsace. Op de website van de 100 Cols Tocht vind je nog véél meer informatie over deze fantastische fietstocht door Frankrijk.
.
De 100 Cols Tocht van Jelle:
Jelle fietste de 100 Cols Tocht in 2022, om precies te zijn van 28 mei 2022 tot en met 6 juli 2022 (34 etappes).
Op 20 mei 2022 vertrok Jelle op de fiets van Nijmegen naar Obernai, waar hij op 24 mei 2022 na 5 etappes arriveerde. Op 8 juli 2022, twee dagen ná het voltooien van de 100 Cols Tocht, vertrok Jelle op de fiets weer terug naar Nijmegen, waar hij op 16 juli 2022 na 6 etappes arriveerde. Dit alles maakt dat de totale rit van Jelle 5.706 KM en 87.622 HM bevat. Denk daar maar eens over na!
.
Welke prestatie heb je laten vereeuwigen?
De 100 Cols Tocht
Wat is je mooiste herinnering aan deze prestatie en waarom?
Het bereiken van de Sommet de Ventoux: iedereen kwam vlak na elkaar aan op de top, het gevoel van euforie was groot! Dat is ook zeker af te zien aan de foto’s genomen op de top!
Hoe heb je je voorbereid op deze inspanning?
De jaren voorafgaand aan de tocht heb ik ontzettend veel tijd op de fiets doorgebracht. Veel lange afstanden fietsen, kilometers maken en steeds een klein beetje langer of verder proberen te gaan. Daarnaast heb ik af en toe wat oefeningen in de sportschool gedaan voor de ‘core stability’ te verbeteren. Ook ben ik onder toezicht van een sportarts geweest. Deze heeft mijn hartslagzones bepaald welke ik vanaf dat moment nauwlettend in de gaten heb gehouden.
Voor een lange fietsreis is het natuurlijk belangrijk dat je goed getraind aan de start staat. In eerste instantie dacht ik ook volledig op de top van mijn kunnen aan de start te moeten verschijnen en werd de druk vlak voor aanvang van de reis wel erg hoog. Ik ben zelf voorbij gegaan aan het feit dat je tijdens de tocht ook steeds beter wordt. Zolang je een goede voorbereiding hebt gehad heb je niks te vrezen.
Welke tips zou je willen delen met ons?
Een van de hoogtepunten was camping La Sources in Soubès. Een ontzettend leuke ‘getrapte’ camping met een klein beekje waarin je heerlijk kon afkoelen en met een trapeze in kon duiken! Ook het vestingstadje Obernai (het officiële startpunt van mijn 100 Cols Tocht) is een onontdekt pareltje. Heel sfeervol aan de voet van de noordelijke Vogezen. Waar de meeste mensen richting ‘de Ballons’ gaan zijn de noordelijke Vogezen relatief onbekend, terwijl hier ook fantastische wegen en klimmetjes zitten. Ik ga hier zeker naar terug!
Wat betreft het materiaal: hou het simpel! Hoe aantrekkelijk het ook is om een mooi geavanceerde fiets met de nieuwste snufjes mee te nemen is de misère groot wanneer er iets stuk gaat. Zo heeft iemand uit de groep 10 dagen niet mee kunnen fietsen omdat de net uitgekomen elektronische shifter voor de achterderailleur defect was gegaan. Nergens was vervanging te krijgen. Uiteindelijk is het ‘opgelost’ door de nog wel werkende shifter te herprogrammeren zodat achter nog geschakeld kon worden. Ook is mijn carbonzool doormidden gebroken, waardoor ik gedurende de tocht opeens met nieuwe schoenen en zelf afgestelde plaatjes moest fietsen. Neem voor dit soort tochten echt stevige schoenen liefst met MTB-plaatjes mee!
Check hier de aftermovie:
Ook de afgelopen 2 jaren heeft Jelle niet stilgezeten. Onlangs mochten we Jelle’s deelname aan de Mallorca 312 vereeuwigen!
Voor onze nieuwsbrief, website en socials zijn wij continu op zoek naar unieke verhalen achter al jullie mooie prestaties. Zou jij het tof vinden om ook jouw verhaal met ons te delen? Stuur dan een mailtje naar info@zegepraal.nl o.v.v. ‘prestatie in de kijker’.